מאת- ליז ארבל
אחות ויועצת הנקה IBCLC
נייד 0509523522

אתר : fairyliz.co.il
פייסבוק : ליז ארבל יועצת הנקה

בימים הראשונים כשמשתחררים הביתה לאחר לידה, יש הרבה חוסר וודאות סביב הנקה , אין סדר זמנים בהנקה, תינוק רוצה לינוק בכל פעם שמתעורר ואחכ הוא רוצה להישאר על הידיים, יש חוסר וודאות לגבי כמות האוכל שהוא מקבל, יכול לשבת על השד יותר משעה – ולישון לסירוגין, וכשמנסים להחזיר למיטה – אז הוא מתעורר ורוצה שוב לאכול. מה נכון מה לא נכון?
ניסיתי לרכז טיפים לאתגרים שאני פוגשת הרבה כשאני מגיעה לביקור לאחר ל
ידה, יכולה לכתוב ספר שלם , אבל הנה הנבחרים שלי:
איך נדע שתינוק יונק מספיק:

 לראות תנועות בליעה קצביות ומעגליות בגרון של התינוק , ולא רק מציצות של השפתיים.

 לראות שהשד התרוקן והתרכך בסיום הנקה.

 תינוק עושה צואה: 3-8 יציאות צואה ביממה, פיפי:מצופה 6 פעמים פיפי ביממה החל מהיום ה6 לחיים.

 בסיום הנקה – תינוק רפוי משוחרר ורדום וכשמעבירים למיטה הוא יסכים לישון , אם מתעורר ובוכה אז להחזיר שוב להנקה.

 הגרפס – לא תמיד יגיע בסוף ההנקה – אפשר להירדם בלי להוציא גרפס (חבל להעיר בשביל גרפס) , ורק שיתעורר שוב מיוזמתו אפשר לנסות להוציא גרפס לפני הנקה הבאה.

 לשקול אחרי 3-5 ימים מהשחרור כדי לדעת שעולה במשקל (לקבוע בטיפת חלב שקילה).

 בזמן הנקה – לשמור על התינוק עירני – להוריד לשכבה אחת בלבד או להשאיר עם טיטול, אם נרדם במהלך הנקה, ליותר מכמה דק אז לנתק מהחיבור ולחבר שוב כדי שיחזור להניק ביעילות.

 משך זמן הנקה משתנה במהלך היום גם כמות הארוחות משתנה , מה שחשוב שב24 שעות התינוק מצליח להוציא את הקלוריות שהוא צריך.
ככה שזה יכול להיות 8-20 
הנקות ביממה ולקראת גיל חודש זה יורד ל 8-10 הנקות בערך. המרווחים בין ההנקות גם לא קבועים זה תלוי ביעילות הנקה של התינוק, בקצב זרימת חלב בשד של האם.

 לא לתת מוצץ בימים הראשונים – כי מציצה ריקה מעייפת את התינוק, ויכולה לגרום להפחתת הנקה .

 כשיש גודש בימים הראשונים – ניתן לשים קומפרסים קרים, להניק הרבה, ובמידה ותינוק מתקשה עם ההנקה בגלל הגודש וחוסר גמישות של השד, רצוי לשאוב את השדיים עד לריכוך, ולהקלה, ואז לחבר להנקה את התינוק ( את החלב השאוב לשמור לעת הצורך לעתיד)

 כשתינוק מתעורר לתת לו הנקה קודם ואחכ שאר הדברים ,כדי לא להגיע לבכי ועצבנות, מה שיקשה על החיבור לשד, כי תינוק רעב מאד, זז הרבה עם הידיים, לעומת תינוק שרק קם משינה ויש לו יותר סבלנות להתחבר ולפתוח את הפה כמו שצריך.

 חשוב שההנקה לא תכאב , להימנע מפציעה , ברגע שיש כאב זה מעיד על כך שהתינוק תופס “קטן” את השד, רק את הפטמה, פחות חלב יוצא, ואז גם השלוקים שיוצאים הם מאד קטנים- מה שמאריך את משך ההנקה ומעייף את התינוק יותר.

 ככל שהזמן עובר -תינוק מתחזק, שרירי הפה, הלחיים והלשון מתחזקים, התינוק מתייעל, ומצליח לסיים ארוחה בזמן קצר יותר, לדוגמא תינוק שבימים הראשונים יונק 40 דק יכול לקצר את הזמן ל10 דק בגיל חודש ויצליח להוציא את אותה הכמות.

 להימנע מהוספת פורמולות חלב בהנקה ללא סיבה מהותית, בכדי שלא לפגוע בייצור חלב עתידי של האם, וגם להימנע מגודש שיווצר לאחר שתינוק “ידלג” על הנקה . ואם בכל זאת בקבוק – אז חלב שאוב עדיף.

 יצירת אוירה וסביבה רגועה נעימה ונוחה לך ולתינוקך, להסדיר נשימות לשחרר את הכתפיים, להיעזר בכריות לתמיכה בידיים ובגב בעת הצורך, לארגן לידך מים, שקדים, נשנושים בריאים.

 אל תהססי לבקש עזרה מסביבתך/ משפחתך/ חברייך/ אנשי מקצוע במקרה של חוסר וודאות, עייפות קיצונית , או שסתם לבקש שיכינו לך ארוחה חמה.

 זכרי  שאת עוברת תהליך למידה והכרות עם עצמך בתור אמא ,וגם עם התינוק החדש שיש לו אופי מיוחד ולאט לאט תגלי את האינטואיציה האימהית שלך , תהני ובהצלחה!